fbpx

Flinke toename aantal ongelukken en slachtoffers in 2022

Het gaat niet de goede kant op met de verkeersveiligheid in Nederland. In het eerste deel van dit jaar zijn er veel meer ongelukken en neemt het aantal verkeersslachtoffers flink toe.

Sinds 1 januari tot en met 7 maart 2022 vielen er nu al bij 2691 ongevallen één of meer ernstig gewonden of doden, dit zijn er al 628 meer dan in 2021. In 2021 overleden er met 802 verkeersdoden ruim 100 minder mensen dan het jaar ervoor, maar dit jaar lijkt dat aantal weer flink te stijgen. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er al 202 mensen om het leven, 54 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal gewonden is met ruim 3.000 ook fors gestegen.

Flinke stijging ongelukken met bromfietsen, scooters en motorfietsen

Het aantal ongevallen met een letsel nam in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 5% toe ten opzichte van vorig jaar. Ook het aantal ongevallen met dodelijke afloop steeg, met ruim 8%. De oorzaken van de stijging van het aantal ongelukken en slachtoffers zijn nog onduidelijk, maar er lijkt een toename te zijn van ongelukken op bromfietsen, scooters en motorfietsen.

Ook het aantal aanrijdingen met voetgangers is fors gestegen, met bijna 16%. Dit soort ongevallen is vaak erg ernstig en het aantal slachtoffers is dan ook flink toegenomen. In het eerste kwartaal van dit jaar overleden er al 64 voetgangers bij een ongeluk, ruim 21% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

De overheid en Veilig Verkeer Nederland (VVN) roepen iedereen op om voorzichtig te zijn op de weg en om extra aandacht te hebben voor de bromfietsers, scooterrijders en motorrijders.