fbpx

Helmplicht snorfiets per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een helm te dragen op de snorfiets. Het invoeren van deze verplichting is reeds een aantal keren uitgesteld. Wij leggen je graag uit waarom de overheid de helmplicht invoert voor de snorfiets.

De regels vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht een helm te dragen op de snorfiets. Ook voor passagiers die meerijden op de snorfiets geldt deze helmplicht. De overheid heeft deze regel ingevoerd om het aantal letselongevallen met de snorfiets terug te dringen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het dragen van een helm de kans op letsel aanzienlijk verkleint.

Wat is een snorfiets?

Een snorfiets is een motorvoertuig voor maximaal twee personen waarvan de maximale constructiesnelheid niet hoger is dan 25 kilometer per uur. Een

snorfiets is daarnaast uitgerust met een motor van maximaal 50 cc.

De regels op een rij:

  • Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een helm te dragen op de snorfiets
  • Ook op andere voertuigen met een blauw kenteken is dit verplicht
  • Snorfietsers mogen nog altijd op het fietspad rijden (behalve in Amsterdam & Utrecht)
  • Het is belangrijk om een ECE goedgekeurde helm te dragen
  • Het niet dragen van een helm kan je een boete van € 100, – opleveren

Waarom is de snorfiets helmplicht belangrijk

De snorfiets helmplicht is belangrijk om het aantal letselongevallen met de snorfiets terug te dringen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het dragen van een helm de kans op letsel aanzienlijk verkleint. Ook voor passagiers die meerijden op de snorfiets is het dragen van een helm verplicht. Dit is om het risico op letsel zo klein mogelijk te houden.

Scooter ongevallen in 2022

Het aantal scooter ongevallen is in 2022 toegenomen. In totaal zijn er 3.077 ongevallen met lichamelijk letsel geweest. Dit is een toename van maar liefst 9% ten opzichte van 2021. De overheid heeft mede daarom besloten om de snorfiets helmplicht in te voeren. Dit is om het aantal ongevallen met de snorfiets terug te dringen.