fbpx

Provincie Utrecht waarschuwt jongeren voor risico’s fietsen onder invloed

De provincie Utrecht start een campagne, Trapper niet in, om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van fietsen onder invloed van alcohol. De provincie meldt dat het aantal verkeersslachtoffers in Nederland dat na een fietsongeval waarbij alcohol in het spel is betrokken, de afgelopen tien jaar met 84 procent is gestegen

Alcohol en fietsen gaan niet samen

Het is algemeen bekend dat alcohol het reactievermogen vermindert en het evenwichtsgevoel verstoort. Dit maakt fietsen onder invloed van alcohol levensgevaarlijk. Het vermogen om risico’s te beoordelen wordt beïnvloed, waardoor de kans op ongevallen aanzienlijk toeneemt.

Risico’s voor de fietser en andere weggebruikers

Fietsen onder invloed brengt niet alleen risico’s met zich mee voor de fietser zelf, maar ook voor andere weggebruikers. Onder invloed van alcohol vermindert het reactievermogen van de fietser, waardoor deze niet snel genoeg kan reageren op onverwachte situaties op de weg. Daarnaast kan alcoholgebruik leiden tot roekeloos rijgedrag en snelheidsovertredingen.

Naast de risico’s voor de fietser zelf, kan fietsen onder invloed ook andere weggebruikers in gevaar brengen. Een fietser onder invloed kan bijvoorbeeld tegen een auto, voetganger of andere fietser aanrijden. Dit kan leiden tot ernstige letselschade, zoals botbreuken, hersenschade en rugletsel.

Bescherming tegen letselschade

Jongeren kunnen zichzelf beschermen tegen letselschade door verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen veiligheid en die van anderen op de weg. Het vermijden van alcoholgebruik en fietsen is de beste manier om letselschade te voorkomen. Als jongeren van plan zijn om uit te gaan en te drinken, is het verstandig om een alternatief vervoersmiddel te regelen.